Spirit wil dat notities koning Boudewijn naar Rijksarchief gaan

Spirit-voorzitter Geert Lambert wil dat de notities van wijlen koning Boudewijn worden overgedragen aan het Rijksarchief. Dat is belangrijk voor later historisch onderzoek, stelde hij donderdag in de Kamer.

Belga

Volgens premier Guy Verhofstadt is het hof niet wettelijk verplicht om zijn archief over te dragen.

Koning Boudewijn nam altijd nota's van zijn gesprekken en maakte daarnaast nog eens persoonlijke aantekeningen. Aangezien hij dat deed als staatshoofd maakt dit deel uit van het historisch erfgoed, meent Lambert.

De Spirit-voorzitter vreest dat de persoonlijke notities - die momenteel bewaard worden door koningin Fabiola - ooit zullen verdwijnen.

Hij vroeg de premier tijdens het vragenuurtje in de Kamer om stappen te ondernemen en ervoor te zorgen dat het geheel uiteindelijk bij het Rijksarchief terecht komt. Volgens hem biedt de archiefwet daar voldoende mogelijkheden toe.

Volgens de eerste minister bevindt het ambtelijk archief van het kabinet van de koning zich in het archief van het kabinet van koning Albert II.

Het private archief van koning Boudewijn, inclusief de privéaantekeningen, bevinden zich in bezit van koningin Fabiola. "Er bestaat geen wettelijke verplichting om voornoemde documenten aan het archief over te dragen", verduidelijkte Verhofstadt.

Verhofstadt zei wel begrip te hebben voor de vraag, aangezien koning Boudewijn na de oorlog een belangrijke rol heeft gespeeld en zijn aantekeningen een belangrijk inzicht kunnen bieden in de geschiedenis van het land.

Nu in het nieuws