Vrachtruimteschip faalt in opkrikken baan ruimtestation

Print
Een Russisch vrachtruimteschip is er donderdagmorgen niet in geslaagd de baan van het Internationaal Ruimtestation ISS zoals gepland op te krikken, zo hebben de Russische raketbouwer Energija en het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos bekendgemaakt.
De aan de Russische Zvezdamodule van het ISS hangende Progress M-58 diende de baan van het ISS zeven kilometer hoger te brengen, met het oog op een optimaal aankoppelen van de Amerikaanse spaceshuttle Discovery die op 8 december (Belgische tijd) op Cape Canaveral dient te vertrekken.

Maar de motoren van de Progress sloegen vroeger dan na de voorziene achttien minuten automatisch af, zodat de baan maar 1,5 km hoger kwam. Het besturingssysteem had immers ontdekt dat het stabilisatiesysteem verstoord raakte te worden. Dit was dan een gevolg van het feit dat de configuratie van het Amerikaanse segment van het complex was veranderd, nadat tijdens de jongste missie van de shuttle Atlantis twee nieuwe gigantische zonnepanelen werden geïnstalleerd.

In overleg met de Amerikanen is beslist zaterdag een nieuwe poging te doen.
Nu in het nieuws