'Diana was nooit verliefd op Dodi Al Fayed'

Paul Burrell, voormalig butler van prinses Diana heeft een tweede boek uitgebracht, 'Dicht bij Diana'.

In het boek borduurt hij voort op zijn belevenissen met de prinses: hij beschrijft de periode die hij en Diana, zonder Charles, op Kensington Palace doorbrachten. Zijn motivatie voor dit boek is ditmaal het tegengaan van 'de propaganda en leugens' die nu de ronde doen over 'deze bijzondere vrouw die ik tien jaar heb bijgestaan.'

En inderdaad, hij drukt een aantal hardnekkige geruchten de kop in. Het overbekende dansje bijvoorbeeld dat 'Di' tijdens haar bezoek aan het Amerikaanse Witte Huis met John Travolta deed, was niet haar idee maar dat van First Lady Nancy Reagan. "Diana had veel liever met haar grote held Mikhail Baryshnikov gedanst."

Halverwege de jaren negentig speelde Diana zelf ook met het idee om First Lady te worden. Ze was gecharmeerd geraakt van een Amerikaanse miljardair die sterke politieke connecties had en haar liet weten best met haar 'een gooi naar het Witte Huis' te willen doen.

"Ze zag zich een tijdje als de nieuwe Jackie Onassis, had zelfs al plannen om het Witte Huis opnieuw in te richten. Maar deze man was toen al 55 en ze vreesde door het leeftijdsverschil soortgelijke problemen te krijgen als in haar relatie met Charles."

Bizar is het verhaal dat Diana één van haar beste vriendinnen toestemming gaf om, in het geheim, haar doodgeboren baby in de paleistuin te begraven. "Dit vertel ik slechts om te illustreren hoe ver de prinses ging voor haar vrienden", zegt Paul.

"Bovendien zei ze me, toen we samen bij het graf stonden, 'Paul, op een dag vinden ze dit kindje en zullen ze zeggen dat het van mij was'. Dat wil ik tegengaan."

Een grote streep trekt de butler ook door de 'mythe' dat Diana en Dodi Al Fayed - de man in wiens gezelschap ze stierf – verloofd waren en dat ze zijn liefdesbaby verwachtte.

"Dodi en de prinses kenden elkaar net dertig dagen en hij was níet de liefde van haar leven. Dodi overlaadde haar met cadeautjes en aandacht, maar hij was voor Diana slechts 'fun in the sun.' Vlak voor haar dood bleek al dat ze niet gelukkig met de romance was. Ze had ontdekt dat Dodi drugs gebruikte en wilde liever naar huis."

De suggestie dat Burrell misschien beter maar eens kan stoppen met zijn Diana-verering, wuift hij echter weg. "Niemand anders vecht toch voor haar nagedachtenis? Ze heeft niet eens een waardig gedenkteken. Mensen noemen het obsessief zoals ik er mee omga, maar zo zie ik het niet, ik zie het als een passie."

Nu in het nieuws