Graf van René Magritte wordt geklasseerd

Print
De Brusselse regering heeft de procedure opgestart om het graf van schilder René Magritte te klasseren. Dat heeft Emir Kir (PS), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevoegd voor Openbare Netheid en Monumenten en Landschappen, donderdag bekendgemaakt.
Magritte ligt samen met zijn echtgenote Georgette Berger begraven op het gemeentelijk kerkhof van Schaarbeek, dat op het grondgebied Evere ligt. Met de klassering van het graf wil men hulde brengen aan de surrealistische schilder.

De grafzerk van het echtpaar bestaat uit een eenvoudige granieten steen waarop de namen en geboorte- en overlijdensdata van de twee echtelieden staan. Sinds de dood van René Magritte wordt zijn graf zeer vaak bezocht door bewonderaars uit binnen- en buitenland.

Dat het graf een beschermd monument wordt, is volgens Emir Kir gerechtvaardigd omdat de artiest internationale faam geniet. "Hij was een van de vaandeldragers van het surrealisme, van wie het gedachtegoed onmiskenbaar een invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de plastische kunsten in de tweede helft van de twintigste eeuw."

Emir Kir liet ook weten dat er een globale studie over de bescherming van kerkhoven en het belang voor het erfgoed van kerkhoven in het Brussels Gewest is overgemaakt aan de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.
Nu in het nieuws