Zeventig jongeren maken kunstwerk rond aids

Print
Zowat zeventig jongeren tussen 12 en 18 jaar hebben een kunstwerk gemaakt rond hiv en aids, dit naar aanleiding van Wereld Aids Dag morgen. Een aantal werken is donderdag bekroond en verschijnt in de pers.
Een van de winnende werken is een foto met een vrouw in jeans met een hangslot aan haar riem. "Laten we nou niet ouderwets doen. Bescherm jezelf tegen aids, gebruik het condoom", staat er als onderschrift bij.

De uitdaging was om een werk te maken dat aids opnieuw onder de aandacht brengt en vooral de solidariteit met zij die besmet zijn verhoogt.
Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv, en Casa Rosa, het Gentse gemeenschapshuis voor holebi's, organiseerden de wedstrijd.

De winnaars worden gepubliceerd in De Standaard, De Morgen, Joepie, Maks! , Zap, de Zone-magazines, Satisfaxion en op de websites van Studio Brussel, TMF, JIM, KANAALTWEE en MTV.

Een van de andere winnende werken is een "affiche" waarop een pausfiguur te zien is met een volle condoom rond de neus. Een ander werk toont een vrouw met gespreide benen en de bijtitel: "You want me, you got me, together with my disease."

Bij veel ingezonden tekeningen, foto's en collages duiken spermatozoïden, condooms, rode lintjes en drugspuiten op. Er zijn ook inzendingen die op een minder realistische manier solidariteit met aidslijders benadrukken. Zo toont iemand twee boomstammen met daaraan een oor. Aan beide oren groeien twijgjes die naar elkaar toegroeien.

"Aids heeft geen copyright" was het motto van dit project. "In tegenstelling tot het copyright op kunstwerken zitten er geen beperkingen op de reproductie van hiv. Aids vermenigvuldigt zichzelf met een schrikbarende snelheid en lijkt voorlopig niet tot stilstand te komen", zeggen de organisatoren.
Volgens de VN-organisatie UNAIDS raakt elke vijf seconden iemand met het aidsvirus besmet.
Nu in het nieuws