Belgische vredesactivist vrijgesproken voor Schotse rechtbank

Ludwig Appeltans, de Belgische vredesactivist die begin augustus werd opgepakt bij een pacifistische actie op de luchthaven van het Schotse Prestwick, is vrijdag vrijgesproken voor de rechtbank.

Belga

Dat meldt Trident Ploughshares, de groepering tegen nucleaire wapens waarvan Appeltans deel uitmaakt, zaterdag in een persbericht. Samen met onze landgenoot werden drie Schotten en een Finse vrijgesproken.

De 35-jarige Appeltans ging samen met zijn vier collega's aan boord van twee Amerikaanse militaire vliegtuigen die volgens hen munitie naar Israël vervoerden (om gebruikt te worden in het conflict tegen Libanon). De activisten onderzochten de boordpapieren van een eerste toestel en probeerden dan aan boord te gaan van een tweede vliegtuig, maar werden in de kraag gevat.

Ze werden vrijdag vrijgesproken van alle beschuldigingen voor een Schotse rechtbank, luidt het in het persbericht. Ze werden er onder meer van beschuldigd aan boord te zijn geweest van een vliegtuig zonder toelating van de eigenaar. De andere beschuldigingen hadden betrekking op hun aanwezigheid op de luchthaven en het vermeend beschadigen van een omheining en een deurklink.

Twee andere groepen van activisten die begin augustus binnendrongen op de luchthaven van Prestwick, hebben nog geen datum gekregen voor hun proces.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER