'Blair heeft geen enkele invloed op Bush'

Print
Groot-Brittannië heeft geen enkele invloed op het Amerikaanse buitenlandse beleid. De zogenaamde hechte relatie tussen premier Tony Blair en president George Bush is compleet eenzijdig.
Dat heeft een belangrijke analist van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Kendall Myers, gezegd tijdens een seminar aan de Johns Hopkins universiteit in Washington, meldt de Britse Times donderdag. Het ministerie negeert gewoonlijk Britse beleidssuggesties, zei Myers.

Blair is de trouwste bondgenoot van Bush, een positie die hem in zijn eigen land veel krediet heeft gekost. Groot-Brittannië stapte volgens Myers met open ogen in het eenzijdige transatlantische verbond.
"Er was niets. Er was geen beloning, geen gevoel van wederkerigheid."

De Labourpartij van Blair heeft veel steun onder de bevolking verloren en Blair heeft aangekondigd volgend jaar af te treden.
Volgens Myers heeft de oorlog Blair geruïneerd. Hij erkende zich enigszins te schamen voor de manier waarop Bush zijn bondgenoot heeft behandeld. Zijn angst is dat Groot-Brittannië afstand neemt van de Verenigde Staten zonder dichter naar Europa toe te schuiven.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat de opvattingen van Myers niet die van het ministerie zijn.
De woordvoerder van Blair zei dat Myers had gesproken als een academicus en niet als een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Hij weigerde verder op de zaak in te gaan.
Nu in het nieuws