Sporen van polonium-210 in vliegtuigen British Airways

Print
De Britse autoriteiten hebben woensdag in Londen en Moskou in totaal drie toestellen van British Airways aan de grond laten zetten in verband met het onderzoek naar de dood van de met de radioactieve stof polonium-210 vergiftigde oud-KGB'er Alexander Litvinenko.
In de twee toestellen die op het vliegveld Heathrow aan de grond zijn gezet is radioactieve straling gemeten, het toestel in Moskou moet nog worden onderzocht.

Met duizenden passagiers die de afgelopen weken met de vliegtuigen hebben gereisd wordt contact gezocht. De autoriteiten weigeren te zeggen of in de vliegtuigen sporen van polonium-210 zijn gevonden.

De drie vliegtuigen zijn ingezet op de route Londen-Moskou, maar hebben de afgelopen weken ook op tal van andere Europese steden gevlogen, waaronder Barcelona, Frankfurt, Düsseldorf, Wenen, Madrid en Athene gevlogen, aldus British Airways. Ze hebben de laatste tijd 221 vluchten uitgevoerd en in totaal zo'n 33.000 passagiers vervoerd. Ook drieduizend bemanningsleden en luchthavenmedewerkers zijn in aanraking geweest met de toestellen.

"De luchtvaartmaatschappij is bezig contact op te nemen met klanten die met deze vliegtuigen hebben gevlogen", aldus British Airways. Volgens het bedrijf is het gevaar voor de passagiers klein. Op de website van British Airways staat welke vluchten het betreft.

Litvinenko, een naar Groot-Brittannië uitgeweken criticus van de Russische president Vladimir Poetin, werd op 1 november plotseling ernstig ziek en overleed drie weken later. In zijn lichaam werd een grote dosis polonium-210 aangetroffen, hetgeen wijst op opzettelijke vergiftiging.
Nu in het nieuws