Van Hecke veroordeeld tot 30 jaar cel

Print
Het Gentse hof van assisen heeft Joachim Van Hecke donderdagavond veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf.
De 28-jarige man uit Sint-Niklaas werd schuldig bevonden aan foltering met de dood tot gevolg van een jongen van drie.
De jury en het hof hadden anderhalf uur nodig om zich uit te spreken over de strafmaat.

Het hof van assisen beschouwde het blanco strafregister van de beschuldigde niet als verzachtende omstandigheid. "De beklaagde deinste er niet voor terug om het drie jaar oude kind, dat in mensonwaardige omstandigheden leefde en de voorbije dag en nacht niet meer gegeten had, urenlang te folteren door het herhaaldelijk toebrengen van steken, slagen en schoppen", motiveerde assisenvoorzitter Alain Smetryns. Substituut procureur-generaal Luc Decreus had de maximumstraf van 30 jaar opsluiting tegen Van Hecke gevorderd.

De feiten gebeurden op 8 juli 2004 in Sint-Niklaas. De aan speed en drank verslaafde beschuldigde moest op de jongen passen, omdat zijn moeder, eveneens verslaafd, afwezig was. Van Hecke had het jongetje 's morgens gestraft omdat hij op het terras stond.
Hij stak en stootte hem met gestrekte wijs- en middenvinger in de borst- en in de buikstreek, waardoor het kind met het hoofd tegen de kast en de tafel terechtkwam.
Later op de dag sloeg hij hem met de vuist in de buik en schopte hij hem. De artsen die de lijkschouwing uitvoerden stelden 50 blauwe plekken vast.

Volgens de verdediging was Van Hecke niet schuldig aan foltering maar alleen aan onmenselijke behandeling van het slachtoffer. De voorzitter van het hof van assisen had na een korte beraadslaging de jury echter gevraagd om alleen te bepalen of Van Hecke schuldig was aan foltering.
De verdediging wees na de schuldigverklaring op het blanco strafregister van hun cliënt als enige verzachtende omstandigheid, maar het assisenhof sprak niettemin de maximumstraf uit.
Nu in het nieuws