'Geen harde bewijzen tegen Wilco'

Print
"Er zijn geen spijkerharde bewijzen tegen Wilco Ites. Hij staat hier alleen maar terecht door de nieuwe verklaring van Els Leemans waarin ze hem verdacht maakte." Dat was de kernboodschap van de pleidooien van advocaten Walter Damen en Mark Teurlings. Zij probeerden er de jury voor het hof van assisen in Antwerpen donderdag dan ook van te overtuigen dat de verklaring van Els absoluut ongeloofwaardig was.
Els Leemans (45) en haar ex-minnaar Wilco Ites (40) worden beschuldigd van mededaderschap aan de moord op haar steenrijke echtgenoot Ran Biemans (58). Hij werd in juni 1998 de keel overgesneden in zijn appartement in Meerle.

Els stond aanvankelijk alleen terecht voor de feiten, maar vlak voor de aanvang van het eerste proces in 2004 wees ze plots met een beschuldigende vinger richting Wilco. Ze beweerde dat hij haar al in 1999 in bedekte termen bekend had dat hij achter de moord zat.
Zij had al die tijd gezwegen, omdat ze vreesde voor de veiligheid van haar zoontje, dat bij Wilco verbleef. De advocaten van de ex-politieman noemden die nieuwe verklaring een laatste wanhopige poging van Els om vrijuit te gaan.

"Toen ze in voorarrest zat, had ze Wilco niet als haar 'vriend' maar als haar 'echtgenoot' op de bezoekerslijst laten noteren. Ze had met hem seksuele contacten in de gevangenis. Ze stuurde brieven en kaartjes naar Wilco en haar zoon waarin ze het steeds over haar mooie gezinnetje had dat ze zo erg miste. Is dat het gedrag van een vrouw die in panische angst leefde voor Wilco? Ik denk van niet", zei Walter Damen.

Het was voor de verdediging van Wilco dan ook zonneklaar dat Els Leemans en haar advocaten er alles aan gedaan hadden om haar uit de wind te zetten, zelfs al zou dat betekenen dat er een onschuldige man mogelijk levenslang krijgt.

Na de replieken kregen de beschuldigden zoals steeds nog het laatste woord. Beiden bleven erbij dat ze onschuldig zijn. De jury trok zich daarop terug om te beraadslagen over de schuldvraag.
Nu in het nieuws