Schooldirecteurs in elkaar geslagen

Print
De broer en vader van een leerlinge hebben twee directieleden van de Mechelse school De Ham in elkaar geslagen. Ze pikten het niet dat de directie het zwangere meisje in bescherming nam.
Directeur Herman Frooninckx (foto, samen met collega Veerle Devos in betere tijden) en Reinhilde Leysen, directrice van de eerste graad, zijn een maand werkonbekwaam. Toen een Turks-Assyrisch meisje op school vertelde dat ze zwanger was van een Marokkaanse jongen, ging De Ham op zoek naar externe hulp. Deskundigen oordeelden dat de veiligheid van het meisje in gevaar was en beslisten om haar onder te brengen op een onderduikadres.

Dat zorgde voor een heftige reactie van de familie van het meisje. Vader en broer trokken dinsdag naar de school en pakten Frooninckx en zijn collega erg brutaal aan.

“Er was geen gesprek mogelijk. Vrijwel onmiddellijk zijn ze op mij beginnen kloppen”, zegt hij. De raad van bestuur van de school heeft klacht ingediend.

Leraren omschrijven directeur Frooninckx als een rustige, lieve man, iemand die altijd openstaat voor dialoog. Dat net hij het slachtoffer is geworden van zware agressie, daar vinden ze in De Ham geen woorden voor. In hún school nog wel, waar ze zo hard werken aan de multiculturele samenleving.

Een dag na de feiten heeft Herman Frooninckx nog altijd de daver in zijn stem. Hij is diep onder de indruk. ”Ik vreesde dat dit ooit zou gebeuren. Ik wist alleen niet wanneer”, zegt hij. ”Als je ziet dat een jongen uit Roeselare met een long rifle naar Antwerpen trekt. Wel, dan stel je jezelf wel eens de vraag wanneer is een schooldirecteur aan de beurt. Ik had nooit gedacht dat ik het zou zijn.”

Oorzaak van alle ellende is de zwangerschap van een 16-jarige leerlinge van Turks-Assyrische afkomst. De vader is naar verluidt een Marokkaanse jongen. Omdat het meisje er thuis niets over durfde te vertellen, nam ze enkele mensen op haar school in vertrouwen.

”Om haar te helpen, zochten wij externe hulp. Wij schakelden het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en haar huisarts in”, vertelt directeur Frooninckx.

Toen de ouders het nieuws over hun zwangere dochter hoorden, reageerden ze heel erg emotioneel. Specialisten oordeelden dat de situatie voor het meisje thuis niet veilig was, waarna ze werd ondergebracht op een onderduikadres. ”Ze voelde zich ook zelf bedreigd”, weet de directeur. ”Omdat in zo’n geval de eer van de familie op het spel staat, wilde de familie het meisje koste wat het kost vinden.”

Afgelopen dinsdag trokken de moeder, de vader en een broer van het meisje woedend naar de school in de Lange Ridderstraat. Ze eisten een gesprek met de directie. Maar tot een gesprek kwam het nooit.

”Ik wilde hen nog iets te drinken aanbieden. Maar ze waren amper binnen of de vader en de broer begonnen op mij te kloppen. Het duurde geen dertig seconden en ik lag op de grond. Minutenlang bleven ze mij stampen, in mijn rug en in mijn buik. Een heel akelige ervaring.”

Zijn vrouwelijke collega Reinhilde Leysen kreeg met een stoel een klap op het hoofd. Maar zij kon gelukkig op de vlucht slaan en verwittigde de politie. Toen die ter plaatse kwam, wandelde de familie buiten. ”Het was duidelijk tot die mensen doorgedrongen dat ze iets verkeerd hadden gedaan. Wat er is gebeurd, is onaanvaardbaar. Er zijn grenzen overschreden. Met de oorzaak van de familiale crisis en de gevolgen ervan heb ik niets te maken. Uit respect voor het meisje en de familie wil ik daar ook niks over zeggen.”

Toch toont Herman Frooninckx zich vergevingsgezind. ”Ik zou graag met de familie opnieuw een gesprek hebben. Maar dan wel met bemiddelaars erbij, niet meer alleen. Dat bestaat niet. Wij konden twee dingen doen: het meisje aan haar lot overlaten, of haar helpen, om haar te beschermen. Kan iemand mij kwalijk nemen dat ik voor de tweede optie koos?”

De aanval op de twee directeurs ging als een schokgolf door De Ham. ”Ik voel me niet meer veilig, de leraren zijn bang en ook veel leerlingen zijn aangeslagen. Als hun directeurs al niet veilig meer zijn...”

De scholengemeenschap De Pelgrim, waarvan De Ham deel uitmaakt, dient een klacht in tegen de betrokken familie.
Nu in het nieuws