3D-frietzakken te koop op eBay tijdens Week van de Friet

De friet is niet enkel de culinaire trots van België, de lekkernij is ook jaarlijks het onderwerp van een heuse Week van de Friet.

Belga

Die loopt dit jaar van 24 november tot 3 december en tijdens de zevende editie wordt vooral de klassieke verpakking ervan, de puntzak, in de spotlights gezet.

Aan de week die vrijdag op de Antwerpse Groenplaats uit de startblokken schoot, ging een hele wedstrijd vooraf. Creatievelingen stuurden sinds september de meest originele puntzakontwerpen binnen. Uit meer dan honderd ontwerpen werden er vijftien in grote driedimensionale versie gerealiseerd en vrijdag uitgestald op de Groenplaats.

Het ontwerp "Friet makes you go bananas" van studente grafisch ontwerp Stefa Rogiers uit het Limburgse Kuringen werd uitgeroepen tot "Krak van de Frietzak".

De winnares krijgt van de organisatoren - het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de Vlaamse frituristen - een geldprijs van 500 euro. Alle vijftien ontwerpen gaan bovendien tot volgende week zondag per opbod over de virtuele toonbank van eBay.

In de jury van de wedstrijd zetelden onder meer kunstenaar Herr Seele, de officiële peter van de frietweek, en Paul Illegems, auteur van het bekende Belgische Frietenboek.

Herr Seele creëerde voor de frietweek eveneens een originele frietzak. Zijn geesteskind Cowboy Henk siert de zak die vanaf vrijdag verspreid wordt in alle Vlaamse frietkramen.

Omdat de échte puntzak des te meer verdrongen wordt door het frietbakje, hopen de organisatoren van de frietweek de puntzak weer wat leven in te blazen. Ook willen de Vlaamse frituristen jaarlijks met de frietweek hun marktaandeel verdedigen.

Volgens onderzoek zijn en blijven Vlamingen frituurbezoekers, vooral voor snelle meeneemmaaltijden, maar het aanbod om buitenshuis te eten wordt groter en groter.