Gust was waarschijnlijk Gusta

Print
Dankt de legendarische gorilla Grote Gust uit de Antwerpse Zoo zijn naam aan de gekantelde hijskraan Grote Gust? De Antwerpse Zoo wist het zelf niet meer. Een oproep op onze website www.gva.be gisteren leverde tal van tips op. De meest plausibele verklaring is dat gorilla Gust vernoemd werd naar de vrouw van zijn vaste verzorger Samson, die Gusta heet.
BR>
De dierentuin van Antwerpen achtte het maandag hoogst onwaarschijnlijk dat de beroemdste en meest geliefde bewoner van de Zoo ooit, gorilla Gust, naar de grote hijskraan werd genoemd. Maar aan wie of wat de in 1988 schielijk overleden aap zijn naam dan wél dankte, wist de Zoo-bioloog ook niet meer.

Een opmerkzame thuisverpleegster tipte ons gisteren dat de weduwe van Gusts onafscheidelijke verzorger Aloïs Samson Gusta heet. ”Het kan een grapje van mijn man zijn geweest”, reageert Gusta Stremersch (83) uit Linkeroever.

”Maar ik heb het hem nooit gevraagd.” Dat gaat nu niet meer, want Aloïs Samson overleed vijftien jaar geleden. 40 jaar lang was hij de vaste apenverzorger in de Zoo. Maar voor één aap, de Gust, had hij een serieuze boon.

Een ingelijste foto van Samson met Gust rond zijn nek siert de woonkamer van weduwe Gusta. ”Mijn man heeft de Gust grootgebracht. Wij hebben samen één zoon, onze Erik, maar mijn man had eigenlijk nog een tweede zoon: gorilla Gust. Zie je die kleertjes die den aap aan heeft op de foto? Awel, dat zijn de truitjes van onze Erik. Mijn man nam de pullekens van onze zoon mee naar het werk. Hij deed vanalles met Gust: van voetballen tot wandelen in de tuin.”

Samson kreeg Gust direct toegewezen. Het is dus niet ondenkbaar dat hij de naam voor zijn beschermeling mocht bedenken. ”Mijn man kon geweldig stoefen over die gorilla, hoe slim hij wel was. Zo’n mensaap, tja, dat is praktisch een mens hé, zei hij altijd. Aloïs sukkelde al een tijd met zijn hart. Vijftien jaar geleden is hij op zijn 77ste gestorven. Tot het laatst bleef hij over Gust praten. Mijn man heeft veel plezier beleefd aan die aap. Gust was zijn lieveling. Ik zou het niet eens een belediging vinden mocht hij die gorilla naar mij hebben genoemd.”

Via de website lanceerden onze lezers gisteren nog verscheidene andere theorieën. Zo suggereert Nancy Indeherberg uit Ekeren dat gorilla Gust mogelijk naar de destijds populaire trainer van R. Antwerp FC, Gust Hofman, werd genoemd. Lezer Reinis uit Deurne heeft het dan weer over Rosse Gust, ”een aap die je van heel ver al kon ruiken”.
MEEST RECENT