Bart Wellens wint Jaarmarktcross Niel in GVA trofee Veldrijden

Bart Wellens (Fidea) won zaterdag de Jaarmarktcross in Niel, de tweede manche in de GVA Trofee Veldrijden. Wellens kreeg de zege in de schoot geworpen, toen leider Sven Nys op zowat 500 meter van de eindmeet zijn versnellingsapparaat in het wiel draaide.

Belga

Wellens kwam erop en erover en werd zo winnaar. De Nederlander Richard Groenendaal eigende zich, net als op de Koppenberg, de tweede plaats toe en wordt meteen de nieuwe leider in de GVA Trofee. Sven Nys kon alsnog derde worden.

Het was Bart Aernouts die als eerste het veld kon induiken. Hij trok meteen het hele pak op een lint. De Nederlander Gerben de Knegt legde er nog wat meer de pees op en kon afgescheiden aan de tweede ronde beginnen. Groenendaal liet niet begaan en spurtte naar zijn land- en teamgenoot. Achter hen vormde zich een trio met Wellens, Sven Vanthourenhout en Niels Albert, gevolgd door Nys en Erwin Vervecken. Het was Groenendaal die de drie punten sprokkelde bij de tussenspurt van de tweede ronde.

De Knegt reed lek vooraan, net op het moment dat Nys naar de kop van de wedstrijd flitste. De Balenaar kreeg het gezelschap van zijn ploegmakkers Groenendaal en Vanthourenhout. Albert en Wellens konden na verloop van tijd ook aansluiten, zodat we vijf renners in de aanval kregen.

Nys versnelde opnieuw en enkel Groenendaal had een passend antwoord klaar. Niels Albert kon na verloop van tijd ook de kloof naar de twee vluchters overbruggen, waardoor een leidend trio de vijf resterende ronden mocht afwerken. Wellens nam Vanthourenhout op sleeptouw in de strijd voor de vierde plaats. Net na de zandstrook deelde Nys een zoveelste mokerslag uit.

Groenendaal repte zich naar zijn ploegmakker toe en wat later kreeg dit duo het gezelschap van Albert, Wellens en Vanthourenhout.

Net na de materiaalpost plaatste Bart Wellens een tempoversnelling. Sven Vanthourenhout moest er voorin af, net als Groenendaal en Albert. Met nog drie ronden te rijden volgde Richard Groenendaal reeds op acht seconden van het tweetal Nys-Wellens. Albert moest opkijken naar een achterstand van twaalf seconden. Nys liet, met nog twee en een halve ronde te rijden, zijn enige metgezel in de steek. Wellens werd opgeraapt door Groenendaal en dit duo moest de laatste ronde aansnijden met een achterstand van meer dan 15 seconden. Wellens versnelde net na de zandstrook en liet Groenendaal alleen achter. Toen iedereen dacht dat de plaatsen verdeeld waren, draaide Sven Nys zijn versnellingsapparaat in het achterwiel waardoor de winstkansen meteen om zeep waren. Bart Wellens maakte daar handig gebruik van om zo de tweede manche van de GVA Trofee Veldrijden te winnen. Dit voor Richard Groenendaal en pechvogel van de dag Sven Nys.