"Kracht van tsunami vanuit de ruimte te meten"

De amplitude van tsunami's, immense vloedgolven die zich na een zeebeving aan grote snelheden over duizenden kilometers verplaatsen, is ook vanuit de ruimte te meten, zo blijkt uit een recente studie van het Geofysisch Instituut van Parijs (IPGP).

Belga

Met observaties en simulaties als ondersteuning, heeft een team rond Giovanni Occhipinti van het IPGP en van het Commissariaat voor Kernenergie aangetoond dat tsunami's gepaard gaan met een atmosferisch signaal dat te detecteren is in de hoge geïoniseerde lagen van de atmosfeer, aldus het IPGG in een communiqué maandag.

De amplitude van het signaal "kan in verband worden gebracht met de amplitude van de tsunami in volle zee," zeggen de wetenschappers. Observatie van de ionosfeer kan dus andere observatiesystemen van tsunami's completeren.

Het bestaan van een verband tussen vloedgolven en storingen in de hogere lagen van de atmosfeer was al in de jaren zeventig voorspeld. Maar het duurde dertig jaar om het aan te tonen.

Zo'n signaal werd door het IPGP voor het eerst opgemerkt naar aanleiding van een tsunami na een aardbeving ter hoogte van Peru in 2001. Bevestiging kwam er tijdens de verwoestende tsunami van eind 2004 in zuidoost-Azië, door de Topex/Poseidon en Jason-1 satellieten.