Belgen bouwen mee aan zonnewagen voor dagelijks gebruik

Met de Nuna4 gaat het Nuon Solar Team in oktober volgend jaar proberen voor de vierde keer in Australië de World Solar Challenge te winnen, zo heeft het team bekendgemaakt.

Belga

Onder de elf teamleden van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) zijn er ook twee Belgen.

De World Solar Challenge is het offficieuze wereldkampioenschap voor wagens die enkel door zonne-energie worden aangedreven.

De edities 2001, 2003 en 2005 werden telkens gewonnen door een Nuna van het Nuon Solar Team van de TU Delft, waarbij ook technologie uit de ruimtevaart van pas kwam.

Een nieuw elftal van de TU Delft werkt nu aan de Nuna4, gebouwd op een nieuw concept. Bedoeling is een wagen te bouwen "die meer geschikt zal zijn voor dagelijks gebruik". Tegelijk is het weer de bedoeling het snelst de ruim drieduizend km van Darwin aar Adelaïde af te leggen.

De opzet van de race tussen 21 en in principe 28 oktober is ondertussen ook vernieuwd: de bestuurder moet vrijwel rechtop zitten, het zonnepaneel wordt kleiner dan bij vorige edities, en er zijn strengere veiligheidseisen.

Het Nederlandse team omvat ook twee Belgen: Hjalmar van Raemdonck en Tine Lavrysen.

Vorig jaar eindigde het Belgische Umicore Team bij een eerste deelname op de elfde plaats.

Ook de studenten industrieel ingenieur van Groep T (Leuven) doen weer mee en zijn al een paar maanden bezig met het ontwerpen en bouwen van een nieuwe volledig Belgische zonnewagen.