Vier vroege werken van Gustav Klimt ontdekt in Wenen

In Wenen zijn vier vroege werken van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt ontdekt, zo meldde de Oostenrijkse televisie vrijdag. Volgens kunsthistoricus Alfred Weidinger zijn de werken op doek, die teruggevonden werden in een paleis, wellicht de eerste schilderijen die Klimt in opdracht maakte.

Belga

Het paleis bevindt zich aan de Ringstrasse in Wenen en is eigendom van de Oostenrijkse staat. Tot voor kort was in het gebouw een deel van de faculteit Katholieke Theologie van de Weense universiteit gevestigd.

De ongesigneerde schilderijen, die Klimt met zijn broer Ernst en de kunstenaar Franz Matsch voltooide, staan vermeld in een catalogus van 1957, maar werden sindsdien vergeten, zo deelde een woordvoerder van federale regie der gebouwen mee. De doeken, die erg aangetast zijn door vuil en stof, zullen weggehaald en gerestaureerd worden.

Geschat wordt dat elk werk 100.000 euro waard is. Op recente veilingen werden twee portretten van Klimt voor respectievelijk 105 miljoen en 68 miljoen euro verkocht.