Fiscale amnestie in diamant moet 136 miljoen opbrengen

Een soort van fiscale amnestie voor de diamantsector moet in totaal 136 miljoen euro opbrengen. De Kamer heeft een wet daarover goedgekeurd.

bsouffreau

BR>

Nogal wat diamantairs hebben voorraden, waarvan de waarde in hun boekhouding 'niet juist wordt ingeschat'. Onderzoek van de Gentse criminoloog Tom Vanderbeken uit 2004 schatte dat de zwarte diamantmarkt tussen de 15 en de 40 procent van de Antwerpse diamanthandel vertegenwoordigt.

De sector is hierdoor heel kwetsbaar voor infiltratie door de georganiseerde misdaad. En de regering liet in het Kamerdebat weten dat ze ”vaak had gehoord” (sic) dat ”juweliers uit heel het land naar Antwerpen afzakken om zich daar te bevoorraden met goud en diamanten zonder dat die ooit ergens in een boekhouding terug te vinden zijn”. De diamantsector krijgt een slechte naam door deze fraude en de regering wil dat veranderen.

De erkende diamantairs mogen nu hun voorraad aan steentjes opnieuw naar waarde laten schatten en ze moeten die waarde daarna in hun boekhouding inschrijven. Ze krijgen tot 18 december 2006 de tijd om hun ”voorraad te actualiseren” en ze moeten op deze ”actualisering” 4,5% belasting betalen als het om een vennootschap gaat en 16,5% als het om een particulier gaat. De heffing moet uiterlijk op 20 december 2006 aan de fiscus betaald zijn.

Directeur-generaal Freddy Hanard van het Antwerp World Diamond Centre, de nieuwe HRD, protesteert van zijn kant tegen het gebruik van de term 'fiscale amnestie': ”Het wetsontwerp gaat enkel over bestaande karaten in de boekhouding en niet over zogenaamde zwarte stocks.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER