VS stellen veto tegen VN-resolutie over Israëlische aanval op Gaza

De Verenigde Staten hebben zaterdag tijdens een zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun veto gesteld tegen een resolutie die de militaire operaties van Israël in de Gazastrook veroordeelt. Dat heeft de Peruviaanse voorzitter van de Veiligheidsraad zaterdag aangekondigd.

Belga

Het ontwerp van resolutie, ingediend door Qatar in naam van de Arabische landen, veroordeelde zowel de Israëlische operaties in de Gazastrook als de Palestijnse raketaanvallen op Israël. De tekst werd goedgekeurd door tien lidstaten, maar stuitte zoals verwacht op een veto van Washington. Denemarken, Groot-Brittannië, Slovakije en Japan kozen voor een onthouding.

Woensdag kwamen bij een Israëlische aanval op Beit Hanun in het noorden van de Gazastrook achttien burgers om het leven, onder wie vele kinderen. De Israëlische leger meldde later de aanval te betreuren en schoof de verantwoordelijkheid op "technische defecten".

Qatar wou dat de VN een onderzoekscomité oprichten en dat VN-waarnemerstroepen naar de regio worden gestuurd om over een wapenstilstand te waken.