Honderdduizenden Turken brengen Bülent Ecevit laatste groet

Honderdduizenden Turken hebben zaterdag de laatste eer bewezen aan Bülent Ecevit, de voormalige premier van Turkije die het Turkse leger in 1974 beval Cyprus binnen te vallen.

Belga

De politicus, die op 5 november op 81-jarige leeftijd overleed, kreeg een staatsbegrafenis.

In de vroege ochtend verzamelde een massa mensen zich in het centrum van Ankara voor de zetel van de Links Democratische Partij (DSP). Ecevit leidde de partij tot ze een verpletterende nederlaag leed in 2002 bij de laatste parlementsverkiezingen, en alle zetels in het parlement verloor.

De kist van Ecevit, bedekt met de Turkse vlag, werd van het militaire ziekenhuis waar hij overleed naar de zetel van de DSP en vervolgens naar het parlement gebracht. Daar bewezen hoogwaadigheidsbekleders hem de laatste eer.

Nadien trok de begrafenisstoet naar de grote moskee van Kocatepe waar 20.000 mensen hem opwachtten terwijl ze "Ecevit, man van het volk" scandeerden.

De veiligheidsmaatregelen waren draconisch omdat tegelijk een congres van de AKP, de islamistische regeringspartij, plaatsvond. De overheid vreesde namelijk dat de begrafenis zou veranderen in een manifestatie tegen de islamitisch-conservatieve regering, die ervan beschuldigd wordt de scheiding van Kerk en Staat niet te respecteren.

Ecevit werd tenslotte naar de staatsbegraafplaats gebracht waar de voormalige presidenten en helden uit de bevrijdingsoorlog (1919-1922) begraven liggen.