Nieuw massagraf met Srebrenica-slachtoffers gevonden

Bosnische forensische experten hebben vrijdag 26 lichamen blootgelegd van een massagraf dat eerder deze week ontdekt is nabij de het dorp Snagovo in het noordoosten van Bosnië, ongeveer 50 km ten noorden van Srebrenica.

Belga

De slachtoffers zijn volgens de experten Bosnische moslims die in juli 1995 gedood werden tijdens de slachtingen in Srebrenica. Bosnische Serviërs die de omvang van het bloedbad wilden verhullen, vervoerden veel lichamen vervolgens naar massagraven in verderaf gelegen plaatsen.

Het massagraf is het zevende dat ontdekt is in Snagovo, een dorp dat tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995) werd verlaten. In een zestigtal massagraven zijn de resten van duizenden slachtoffers gevonden van het bloedbad van Srebrenica, dat door het Internationaal Straftribunaal betiteld is als de zwaarste genocide sedert 1945. Dankzij DNA-analyse zijn al 2.500 slachtoffers geïdentificeerd.

De twee hoofdbeschuldigden voor de massamoord op circa 8.000 mannelijke moslims in Srebrenica, generaal Ratko Mladic en de gewezen politieke leider van de Serviërs in Bosnië, Radovan Karadzic, zijn meer dan elf jaar na het einde van de Bosnische oorlog nog steeds onvindbaar.