Voortaan één kind en één hond per gezin in China

Een Chinees gezin mag voortaan nog maar één hond hebben en het dier moet bovendien kleiner zijn dan 35 centimeter. De Chinese overheid nam die beslissing om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan, zo meldt het officiële Chinese persagentschap Xinhua zaterdag.

Belga

"Elk gezin heeft recht op één hond. Grote en agressieve honden zijn echter niet toegelaten", waarschuwen de lokale autoriteiten in Peking in een communiqué.

De politie zal de nieuwe maatregelen vanaf volgende week donderdag toepassen en alle honden groter dan 35 centimeter verbieden, behalve voor mensen met een handicap. Overtreders riskeren een boete van 5.000 yuan (bijna 500 euro). De overheid hoopt op die manier de verspreiding van hondsdolheid in de hoofdstad tegen te gaan, op het ogenblik dat de stijging van de levensstandaard steeds meer gezinnen toelaat een huisdier te kopen.

Het ministerie van Volksgezondheid registreerde de eerste negen maanden van dit jaar 2.254 gevallen van hondsdolheid bij mensen. Dat is een stijging van 29 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In oktober overleden in China 326 mensen aan de ziekte; in september vielen er 318 slachtoffers, ofwel 46 procent van het totale aantal doden aan infectieziekten, aldus Xinhua. China zou tot 150 miljoen niet-geregistreerde en ongevaccineerde honden tellen, zo meldt de Engelstalige krant China Daily. In Peking zou minder dan de helft van het aantal honden, namelijk één miljoen, geregistreerd zijn, voegt de krant eraan toe.