"Al-Qaida plant aanslagen in Europa in kerstperiode"

Het terreurnetwerk al-Qaida is van plan tijdens de topdagen van de kerstvakantie aanslagen in Europa te plegen. Dat meent de Amerikaanse tv-zender CBS te weten.

Belga

Voor zijn informatie baseert CBS zich op medewerkers van de (Amerikaanse) geheime dienst, Arabische diplomaten en Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen.

Met de aanslagen wil al-Qaida de "druk op Europa" verhogen. Blijkbaar overwegen de terroristen in het bijzonder aanslagen op het in volle vakantieperiode drukke spoorweg- en luchtverkeer. Voorts wil al-Qaida in Arabische landen nog meer aanslagen uitvoeren op olie-infrastructuur als pijplijnen en raffinaderijen. Zulke aanslagen doen de olieprijzen stijgen, en op die manier, aldus CBS, zou ook de VS economisch hard getroffen worden.

Volgens door CBS aangehaalde geheime diensten hebben de voorbije maanden "verscheidene honderden" leden van het mysterieuze terreurnetwerk hun opleidingskampen in de ontoeganklijke Afghaanse bergen verlaten. Zij zijn ofwel naar Irak afgereisd, ofwel naar hun landen van herkomst teruggekeerd. Terreurleider Osama Bin Laden zou van mening zijn, dat goed opgeleide Arabische strijders nuttiger zijn wanneer zij in hun eigen landen aanslagen tegen westerse doelwitten uitvoeren.