Twee arrestaties na gewelddadigheden in Spaans Baskenland

Een demonstratie van Baskische separatisten is vrijdagavond in Bilbao danig uit de hand gelopen. Twee jongeren die geprobeerd hadden politieagenten met benzine te overgieten en in brand te steken, werden gearresteerd.

Belga

Bij de betoging vielen geen gewonden, maar was wel enige materiële schade: zo werden een politiewagen en twee banken met molotovcocktails bestookt. Eén van de eisen van de demonstranten was de vrijlating van Inaki De Juana Chaos, een ETA-leider die door de Spaanse staat wegens "terrorisme" is veroordeeld en die in hongerstaking is gegaan. Batasuna (Eenheid), de politieke arm van de ETA, waarschuwde dat de veroordeling van De Juana Chaos het vredesproces in Baskenland op de helling zet.

De Juana Chaos, een voormalig politieagent, geldt als een van de meest meedogenloze terroristen uit de geschiedenis van de ETA. In 1987 was hij wegens zijn aandeel in diverse aanslagen, waarbij in totaal 25 doden vielen, tot meer dan 3.000 jaar cel veroordeeld. Krachtens het Spaanse recht moest hij daar slechts 18 jaar effectief van uitzitten.

Maar toen eind vorig jaar zijn vrijlating op stapel stond, spande een rechter een nieuw proces tegen hem aan. Woensdag werd de man veroordeeld tot een nieuwe gevangenisstraf van twaalf jaar en zeven maanden. De rechtbank achtte De Juana Chaos schuldig aan het aanzetten tot geweld via de publicatie van twee artikels in een Baskische krant.