Bush reikt hoogste onderscheiding uit aan gesneuvelde Irak-soldaat

De Amerikaanse president George W. Bush heeft voor de tweede keer sinds de start van de oorlog in Irak de hoogste militaire onderscheiding uitgereikt aan een marinier die zich op een vijandelijke granaat wierp om zijn collega's te beschermen.

Belga

De eremedaille ging postuum naar Jason Dunham. Hij zou vrijdag 25 jaar zijn geworden. De uitreiking gebeurde tijdens de inhuldiging van een museum in Quantico, niet ver van Washington.

Dunham wierp zich op 14 april 2004 in Karabila op een granaat. Hij gebruikte zijn lichaam en helm om de ontploffing op te vangen en twee andere mariniers te redden, aldus het Witte Huis. Hij overleed acht dagen later aan zijn verwondingen.

Het eerbetoon gebeurde in aanwezigheid van de ouders van de gesneuvelde soldaat. Bush eerde de waarden "eer en moed" van de Marines en hun "bijdrage aan de Amerikaanse vrijheid". Sinds zijn intrede in het Witte Huis heeft Bush nog zes andere eremedialles uitgereikt: drie voor de oorlog in Vietnam, een voor de Tweede Wereldoorlog, een voor Korea en één voor Irak.