Vaticaan onderzoekt 'wonder' Johannes Paulus II

Het Vaticaan bestudeert documenten die melding maken van een tweede wonderbaarlijke genezing door de overleden paus Johannes Paulus II.

Belga

Een erkenning van dit tweede wonder betekent dat de heiligverklaring van de Poolse paus verzekerd zou zijn.

Volgens een Italiaanse bisschop werd een jongeman uit zijn bisdom op wonderbaarlijke wijze genezen van longkanker nadat paus Johannes Paulus II in een droom aan zijn vrouw was verschenen.

Mgr. Gerardo Pierro, de aartsbisschop van Salerno, bevestigde dat de man, wiens naam niet bekendgemaakt werd, volledig genas nadat zijn echtgenote tot Johannes Paulus II had gebeden. Die verscheen daarna ook tijdens haar slaap en verzekerde toen dat van haar echtgenoot volledig zou herstellen.

Na enige tijd stelden artsen inderdaad een opvallende verbetering vast. "Binnen een paar weken was de kanker volledig verdwenen", zegt aartsbisschop Pierro. Hij is ervan overtuigd dat er sprake is van een wonder.

Heilig

Als Rome het ook als zodanig erkent, is het proces voor de zalig- en heiligverklaring van de overleden paus op de goede weg.

Kandidaten voor zaligverklaring moeten niet alleen een deugdzaam leven hebben geleid, maar moeten ook verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor medisch onverklaarbare genezingen na hun dood, door vanuit het hiernamaals de gebeden van gelovigen te beantwoorden. De zaligverklaring is de stap die ligt voor heiligverklaring, waarvoor het bewijs van twee wonderen noodzakelijk is.