Overstromingen in Portugal

Enkele dorpen in Midden- en Zuid-Portugal zijn dit weekend onder water gelopen door zware regens. Zeker 150 mensen moesten door de overstromingen hun huizen verlaten, aldus een woordvoerder van de nooddiensten.

AP Ned

Zondag werden in Tomar, 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lissabon, inwoners geëvacueerd toen de rivier Nabao overstroomde.

De rivier bereikte het hoogste peil sinds zware overstromingen in 1989, toen de stad en enkele omliggende dorpen veel schade leden.

Zaterdagnacht en zondag liepen door de zware regenval zeker honderd huizen en winkels onder. Bomen en elektriciteitsmasten waaiden om, waardoor wegen werden geblokkeerd. Het leger en de marine staan klaar om te hulp te schieten, aldus de autoriteiten.

De autoriteiten waarschuwden dat dammen bij Castelo de Bode en Fratel de waterstroom niet aankunnen en dat de rivier de Tejo in het district Santarem, 80 kilometer ten noordoosten van Lissabon, waarschijnlijk buiten zijn oevers zal treden, waardoor kleine wegen en bruggen onbegaanbaar zullen worden.

Het zware weer houdt nog tot dinsdag aan, aldus de Portugese weersdiensten.