Hamas en Abbas bereiken principe-akkoord over nieuwe regering

De Palestijnse president Mahmoud Abbas en onderhandelaars van de radicale Hamas hebben een principe-akkoord gesloten over de nieuwe Palestijnse regering.

AP Ned

Dat heeft Hamas-minister Wasfi Khabaha maandag gezegd. Over enkele belangrijke details zijn echter nog geen afspraken gemaakt, zei Khabaha. Ook moet de top van de Hamas nog akkoord gaan met het compromisvoorstel.

De overeenkomst houdt in dat de huidige, door Hamas geleide regering, wordt vervangen door een regering van technocraten, in de hoop dat het Westen die zal accepteren en dat de internationale hulp weer op gang komt. Het Westen zette de hulp aan de Palestijnen stop nadat de Hamas, die Israël niet erkent, in maart aan de macht was gekomen.

Hamas gaat acht ministers aanwijzen en de Fatah-partij van Abbas kiest er vier. De overige portefeuilles gaan naar kleinere partijen. De huidige premier, Ismail Haniyeh, vertrekt en de Hamas schuift een nieuwe premier naar voren. Er bestaat nog onenigheid over hoe dicht Haniyehs opvolger bij de Hamas moet staan.

Abbas heeft er bij de Hamas op aangedrongen een onafhankelijke kandidaat aan te wijzen, om de regering aantrekkelijker te maken voor de internationale gemeenschap.