"Beentjes van baby's klemgezet en gebroken"

De angst regeert onder Nederlandse ouders, nu voor de vierde keer in korte tijd een onverklaarbare botbreuk is vastgesteld bij een pasgeboren baby. Deze keer sloeg de mysterieuze babybreker toe in een Tilburgs ziekenhuis. De Nederlanders vrezen dat een gedragsgestoorde aan het werk is: ”Het is te gruwelijk voor woorden.”

ssimons

BR>

Inmiddels sloeg de Nederlandse babybreker al vier keer toe. De voorbije weken werden al onverklaarbare botbreuken vastgesteld bij baby’s in twee Amsterdamse ziekenhuizen. Drie zuigelingen liepen breuken aan beentjes, armen en ribben op.

Afgelopen weekend geraakte bekend dat de babybeul ook toegeslagen had op de kraamafdeling van een Tilburgs ziekenhuis. Daar stelde een kinderarts een gebroken bovenbeentje vast bij een baby. ”De huid bij de fractuur was rood en opgezet. De baby had veel pijn,” aldus het ziekenhuis.

De Nederlandse ziekenhuizen nemen de dreiging bijzonder ernstig. Verschillende instellingen hebben alvast draconische veiligheidsmaatregelen genomen. In het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam liet de directie bewakingscamera’s plaatsen op de kinderafdeling.

Bij het Onze-Lieve-Vrouwe Gasthuis, dat tot nog toe gespaard bleef, patrouilleert zelfs een bewakingsagent op de kraamafdeling.

In het Tilburgse ziekenhuis werden de bezoektijden inmiddels aangescherpt. Onderzoek moet duidelijk maken of een gedragsgestoorde in het land actief is.

Gruwelijk

Of ongelukjes resoluut uitgesloten worden? ”Op basis van de huidige info kun je niet anders concluderen dat het geen ongelukjes zijn,” zegt Paul van der Valk van het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam. ”Ledematen van baby’s zijn zeer flexibel. Het kost moeite om een breuk met twee handen te veroorzaken. Ik vermoed dat de beentjes of armpjes eerst zijn klemgezet en toen gebroken. Maar daar wil je niet aan denken. Het is te gruwelijk voor woorden.”