Hitlers superbaby's tonen zich

Veertig zogenoemde ‘Lebensborn’-baby’s zijn afgelopen zaterdag in het publiek bij elkaar gekomen in het Oost- Duitse Wernigerode.

ssimons

BR> De nazi’s zagen deze ‘ideale’ kinderen destijds als een belangrijk onderdeel van de toekomstige bevolking van het Duitse Rijk.

Vier jaar geleden kwam een groep Lebensbornbaby’s voor het eerst bijeen en zaterdag was voor het eerst de pers uitgenodigd om enkelen van hen te ontmoeten in een voormalig Lebensbornhuis in Wernigerode.

Het Lebensbornprogramma stond tijdens de Tweede Wereldoorlog onder toezicht van de SS en had verschillende doelstellingen. Een daarvan was het opzetten van een programma voor het ‘kweken’ van ideale inwoners van Hitlers toekomstige Duitse Rijk. De baby’s van zorgvuldig geselecteerde blonde vaders en moeders moesten zorg dragen voor de arische samenstelling van de bevolking van Groot-Duitsland. In het kader van het Lebensbornprogramma werden ook arische kinderen uit bezette landen naar Duitsland gehaald om er ‘gegermaniseerd’ te worden.

In de publieke opinie waren enkele van de Lebensbornhuizen die voor en tijdens de oorlog werden opgericht, in feite een soort bordelen waar SS-officieren over blonde, blauwogige vrouwen konden beschikken.

Veel baby’s werden na hun geboorte ter adoptie gegeven aan de families van SS-officieren om al op jonge leeftijd te kunnen worden ingewijd in de nazidoctrine.

“We moeten de moed vinden om het publiek ons verhaal te vertellen, nu we nog leven en daartoe in staat zijn,” aldus Violette Wallenborn, een van de veertig Lebensbornbaby’s in Wernigerode. “Het Lebensbornprogramma is in zekere zin de keerzijde van de holocaust. Terwijl de nazi’s aan de ene kant joden, zigeuners, homoseksuelen en andere ongewenste groepen probeerden uit te roeien, werd ook een programma opgestart om een arisch ‘superras’ te kweken. Veel mensen kennen vandaag de dag die feiten, maar hebben geen enkele emotionele band met de mensen die in dat programma zaten,” aldus Gisela Heidenreich, dochter van een SS-officier en een Duitse secretaresse die ter wereld kwam in een Lebensbornhuis in Noorwegen.

In totaal werden in Lebensbornhuizen ongeveer achtduizend kinderen geboren.