Ban Ki-Moon wil "rechtstreeks samenwerken" met Tokio

De minister van buitenlandse zaken van Zuid-Korea en de toekomstige secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, heeft maandag beloofd "rechtstreeks samen te werken" met Japan in het kader van het Noord-Koreaanse atoomdossier.

Belga

Tijdens een persoonlijke ontmoeting met de nieuwe Japanse minister-president Shinzo Abe bedankte Ban Ki-Moon de Japanse regering voor haar steun aan zijn kandidatuur voor de post van secretaris-generaal van de VN.

"Ik wil rechtstreeks samenwerken met uw regering wanneer ik bij de VN met belangrijke kwesties word geconfronteerd," aldus Ban.

Abe stak op zijn beurt de loftrompet over Bans werk aan het hoofd van de Zuid-Koreaanse diplomatie en riep op tot een versterking van de bilaterale betrekkingen.

De betrekkingen tussen Zuid-Korea en Japan zijn nooit bijzonder warm geweest sinds de Japanse kolonisatie van Korea (1910-45). Maar onder Abes voorganger Junichiro Koizumi zijn ze verder verslechterd. Daarom is Shinzo Abe meteen nadat hij tot premier was benoemd, naar Seoel afgereisd om de banden aan te halen.