Sonia Gandhi ontvangt VUB-doctoraat en Leopoldsorde

De Indiase politica Sonia Gandhi, voorzitster van de regerende Congrespartij, heeft zaterdagnamiddag bij de officiële opening van de tentoonstelling "Eeuwige Energie - 1500 jaar Indische Kunst" in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel en het ereteken van Groot-Officier in de Leopoldsorde ontvangen.

Belga

Gandhi, die sedert vrijdag een driedaags bezoek brengt aan België, ontving het eredoctoraat uit handen van VUB-rector Benjamin Van Camp. Hij loofde haar strijd voor het basisonderwijs en gezondheidszorg voor iedereen en haar prominente rol in de strijd voor de gelijkberechtiging van vrouwen.

Premier Guy Verhofstadt, die mevrouw Gandhi de Leopoldsorde mocht opspelden, zei in zijn toespraak dat hij tijdens zijn vijfdaagse trip door India vorige week heeft kunnen vaststellen dat in India "cultuur overal te vinden is". Het land dat honderd keer zo groot is als België, is dan ook een van de bakermatten van de beschaving. Verwijzend naar de titel in het Sanskriet van de tentoonstelling, "Tejas", wat zowel 'eeuwige energie' als 'kosmische energie' betekent, zei Verhofstadt dat dit ook kan begrepen worden als de spirituele energie die India zal nodig hebben om de vele problemen waar het mee geconfronteerd wordt, op te lossen. "Het moet inderdaad een Herculestaak zijn een natie van meer dan een miljard bewoners te leiden en te zorgen voor stabiliteit en voor welvaart voor iedereen", aldus de premier.

Sonia Gandhi zit zaterdagavond aan op een diner met Verhofstadt.