Wapenstilstand: herdenking aan Brusselse Congreskolom

Op verschillende plaatsen in het land is zaterdag de Wapenstilstand van 11 november 1918 herdacht. De belangrijkste hulde had zaterdagvoormiddag plaats aan de Brusselse Congreskolom. Bij die plechtigheid waren koning Albert II, premier Guy Verhofstadt, de voorzitters van Kamer en Senaat, Herman De Croo en Anne-Marie Lizin, en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig.

Belga

De koning legde bloemen neer op het graf van de Onbekende Soldaat, schouwde op de nabijgelegen esplanade de troepen en begroette een tiental oud-strijders van de Tweede Wereldoorlog. België telt geen enkele overlevende oud-strijder meer van de Eerste Wereldoorlog. De laatste veteraan van 14-18, Cyriel Barbarie uit het West-Vlaamse Kerken, stierf in september 2004 op 105-jarige leeftijd. De jaarlijkse 11 novemberplechtigheid huldigt de slachtoffers van beide oorlogen en ruimer nog die van alle oorlogen in de wereld.

De Eerste Wereldoorlog eiste het leven van circa 48.498 Belgen onder wie 40.367 militairen en 8.131 burgers, op een totaal van een tiental miljoen doden, onder wie 8,5 miljoen soldaten. In augustus 1914 bestond het Belgisch leger op het slagveld uit circa 185.000 manschappen.