Spoorwegpolitie voert actie tegen koperdieven in Brussel

De spoorwegpolitie heeft in de nacht van zondag op maandag een actie gehouden in het kader van de strijd tegen de koperdiefstallen in het arrondissement Brussel. Dat zegt het parket van Brussel maandag.

Belga

De federale politie werkte voor de actie samen met verschillende andere diensten, maar kon geen enkele dief op heterdaad betrappen. Maar de actie had ook een preventief karakter, benadrukt de politie.

"De prijs van koper is onlangs gestegen van 2,5 tot 5,86 euro per kilo, vandaar de stijging van het aantal diefstallen," aldus de federale politie.

"Voor de NMBS betekenen de diefstallen niet alleen een grote kost, er moet ook rekening gehouden worden met de eventuele gevolgen inzake veiligheid. De diefstal van koperkabels kan de werking van de signalisatielichten verstoren."

Staatssecretaris van Overheidsbedrijven Bruno Tuybens (sp.a) liet vrijdag nog weten dat tussen augustus 2005 en september 2006 ongeveer 182 kilometer koperkabel en 43,5 kilogram ijzerhoudend materialen werden gestolen bij de NMBS.

Dat kostte de spoorwegmaatschappij bijna 1,6 miljoen euro.