Reactor SCK Mol wordt zondag heropgestart

De stilgelegde reactor op de site van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol wordt zondagochtend effectief weer opgestart. Dat bevestigt Stan Hens van de socialistische vakbond ABVV zaterdagavond aan Belga.

Belga

De vakbonden hebben zaterdag via de sociale bemiddelaar vernomen dat de directie van het SCK afstapt van haar eis om een 38-uren week in te voeren. "Er is een hele dag verder onderhandeld tussen alle partijen en door de verandering in de houding van de directie zullen we ingaan op de vraag van het paritair comité om de reactor zondag weer te laten opstarten", verklaart Hens.

Woensdagmiddag volgt verder overleg tussen vakbonden en directie rond het afsluiten van een nieuwe cao. Door het lange aanslepen van een akkoord en de onenigheid op een aantal vlakken, zoals het invoeren van een 38-uren week, was het personeel vrijdag in staking gegaan. Zoals altijd bij een staking moest uit veiligheidsoverwegingen de reactor voor de productie van radio-isotopen stilgelegd worden. De directie wilde die zondag weer opstarten om de internationale reputatie van het SCK hoog te houden en contracten verder af te handelen.

"We zijn niet van slecht wil en willen het overleg weer een kans geven", aldus Hens. "Van een langdurige staking wordt niemand beter". Maandag zullen de ruim 600 personeelsleden van het SCK weer aan de slag gaan.