Leemans en Ites pleiten onschuldig in zaak Biemans

Voor het Antwerpse hof van assisen is het proces gestart over de moord op de rijke Nederlandse zakenman Ran Biemans (58. Weduwe Els Leemans (45) en haar toenmalige minnaar Wilco Ites (40) staan terecht voor mededaderschap aan moord. Beiden beweren evenwel onschuldig te zijn.

Belga

Tot een verhoor van de beschuldigden, die elkaar overigens geen blik gunden, kwam het maandag nog niet.

In de nacht van 1 op 2 juni 1998 werd Ran Biemans de keel overgesneden in zijn slaapkamer. Els lag naast hem te slapen en beweerde dat ze niets gehoord had, omdat ze oordopjes droeg. Ze stelde eveneens dat ze niet gevoeld had hoe ze aan handen en voeten werd vastgebonden met tape.

De verdediging acht het niet uitgesloten dat Els verdoofd werd, maar volgens het openbaar ministerie werden er geen sporen van een verdovend middel terug gevonden.

De advocaten van de weduwe voerden in hun akte van verdediging ook aan dat Els geen motief had om haar echtgenoot dood te willen. Het openbaar ministerie is van mening dat Els op de miljoenenerfenis van Ran aasde om met Wilco een nieuw leven te beginnen, maar dat motief vond de verdediging zo weggeplukt uit een stationsromannetje.

Na de feiten knoopten ze opnieuw een relatie aan en kregen ze een zoontje. Toen zou Wilco in bedekte termen laten uitschijnen hebben dat hij achter de moord op haar echtgenoot zat. Ze hield lange tijd haar mond, omdat ze vreesde dat Wilco haar kind anders iets zou aandoen. Pas in januari 2004, vlak voor de aanvang van haar assisenproces, wees ze plots met een beschuldigende vinger naar Wilco.

Het proces werd na een week stilgelegd, zodat haar beweringen onderzocht konden worden. De weduwe werd in oktober 2004, na ruim 4,5 jaar voorhechtenis, onder voorwaarden vrijgelaten. Wilco werd uitgeleverd aan ons land en zit sinds februari 2005 in voorarrest. Net zoals Els ontkent hij nog steeds dat hij iets met de feiten te maken heeft.