Getrouwde stellen hebben het vaakst seks

Anders dan veel mensen denken hebben jongeren niet steeds eerder seks, bedrijven getrouwde stellen de liefde het vaakst, en bestaat er geen duidelijk verband tussen promiscuïteit en seksueel overdraagbare aandoeningen.

AP Ned

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek door Britse wetenschappers naar seksueel gedrag, dat woensdag in het medische tijdschrift The Lancet wordt gepubliceerd.

Een team van wetenschappers van de London School of Hygiene and Tropical Medicines kwam tot zijn conclusies na analyse van gegevens over seksueel gedrag van inwoners uit 59 landen.

De uitkomsten hebben ook professor Kaye Wellings, die het onderzoek leidde, verrast. Zo hadden de onderzoekers verwacht het meest promiscue gedrag aan te treffen in Afrika, omdat seksueel overdraagbare aandoeningen daar het vaakst voorkomen.

Dat bleek niet het geval te zijn: inwoners van de geïndustrialiseerde landen bleken er vaker meerdere partners op na te houden, terwijl daar relatief weinig mensen met een soa zijn besmet. Dat betekent dat promiscuïteit bij de verspreiding van soa's mogelijk een minder grote rol speelt dan armoede en opleiding - en dan vooral voorlichting over condooms.

Alleenstaande mannen en vrouwen in Afrika zijn relatief seksueel inactief: tweederde van hen zei recentelijk seks te hebben gehad. Ter vergelijking: in de geïndustrialiseerde landen had driekwart van de singles onlangs nog de liefde bedreven.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren niet steeds eerder aan seks beginnen, anders dan veel mensen misschien denken. Bijna overal geldt dat ze hun eerste seksuele ervaringen opdoen tussen hun 15de en 19de jaar, zoals ook al uit eerdere studies naar voren was gekomen.Meisjes hebben in de regel eerder seks dan jongens.

Wel waren er behoorlijke verschillen tussen de verschillende landen. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld gaan meisjes voor het eerst met iemand naar bed als ze 16,5 zijn. Voor jongens is dat een jaar later. In Indonesië hebben meisjes hun eerste seksuele ervaring juist later dan jongens, namelijk als ze 24,5 zijn. Indonesische jongens zijn gemiddeld 18,5 als ze worden ontmaagd.

De onderzoekers ontdekten verder dat getrouwde stellen het vaakst seks hebben, en dat er ook in ontwikkelingslanden sprake is van een trend om het huwelijk uit te stellen. Hoewel dat, zoals verwacht, ertoe heeft geleid dat mensen vaker buitenechtelijke seks hebben, betekent het niet automatisch dat ze ook gevaarlijker seksueel gedrag gaan vertonen.

In een aantal gevallen lopen getrouwde vrouwen zelfs meer risico dan single vrouwen. Een single vrouw kan er voor zorgen dat de seks veilig is, in tegenstelling tot een getrouwde vrouw, zegt Van Look. Vooral in Afrika en Azië lopen getrouwde vrouwen risico besmet te worden met een geslachtsziekte als hun man prostituees bezoekt, aldus Van Look.

Vastgoed

Jobs in de regio