VW wil nog eens duizenden banen schrappen

Autofabrikant Volkswagen wil in zijn Europese fabrieken duizenden banen schrappen. Vooral in Brussel zouden veel arbeidsplaatsen verdwijnen.

GPD

In de Hannoverschen Allgemeinen Zeitung is zelfs sprake van een vijfde van alle 35.000 arbeidsplaatsen. Die komen bovenop de reeds eerder aangekondigde 20.000 arbeidsplaatsen die VW in Duitsland wil schrappen.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldt dat vooral de fabrieken in Spanje, België en Portugal getroffen worden. VW wil een belangrijk deel van de productie daar verplaatsen naar thuisbasis Wolfsburg.

Volgens de Frankfurter Algemeine raakt Brussel het grootste deel van de productie van de Golf kwijt aan Wolfsburg. In totaal zou de productie van 80.000 van de in totaal 130.000 in Brussel vervaardigde Golfs naar Wolfsburg moeten verkassen. Daarmee zou Wolfsburg met 460.000 auto's aan zijn productielimiet zitten.

Inmiddels hebben zesduizend Duitse werknemers gebruik gemaakt van een vertrekregeling. In de nieuwe cao wordt de arbeidsweek voor productiemedewerkers verlengd van 28,5 naar 33 uur zonder dat er een salarisverhoging tegenover staat. Het bedrijf stelt daar een arbeidsplaatsgarantie tegenover.

Daarmee is de concurrentiepositie van VW significant verbeterd, volgens directeur personeel Horst Neumann. "We zijn eindelijk in een vergelijkbare positie als andere producenten gekomen."

Hij sloot echter een verdere banenreductie in de komende jaren niet uit.