Roemenië wil iets doen aan corrupte refs

Print
BOEKAREST - De pas aangestelde commissaris die de Roemeense scheidsrechters onder zijn hoede krijgt, zei dinsdag dat hij wil werken aan de geloofwaardigheid van de refs. Hij werd benoemd te midden van steeds luidere berichten dat (onder andere) wedstrijden worden 'verkocht'. "Ik ben niet hier om koppen te doen rollen, maar ik waarschuw iedereen dat ik een gebrek aan training of opvallende scheidsrechterlijke dwalingen niet zal tolereren", aldus Ion Craciunescu.
De 55-jarige Craciunescu werd maandag aangesteld als hoofd van de Roemeense scheidsrechterscommissie nadat eerder al verschillende kandidaten bedankten voor deze job. Aanwijzigingen van verkochte wedstrijden en corrupte scheidsrechters zijn al meerdere jaren een plaag voor het Roemeense voetbal. De Roemeense sterspeler Gheorghe Hagi - momenteel uitkomend voor Galatasaray uit Istanboel - uitte eerder al zijn corruptie in de sport. Hagi geniet hoog aanzien in Roemenië. Zijn commentaar kan de voetbalbonzen hebben beïnvloed om snel te ageren. Craciunescu liet ook weten dat hij de zaak van de Roemeense scheidsrechter Florin Chivulete opnieuw zal openen. Chivulete werd één jaar geschorst door de UEFA, nadat de Franse refs die hem vergezelden naar een Intertoto-wedstrijd in juli 2000, kloegen dat zij 'vrouwelijk gezelschap' aangeboden kregen.

Vóór zijn aanstelling, was Craciunescu commentator bij een populaire sportshow op de Roemeense privé-zender Pro TV. Hij gebruikte zijn positie meerdere malen om scheidsrechterlijke dwalingen aan de kaak te stellen en aan te dringen op schoon schip maken binnen het Roemeense voetbal. Hij is één van de meest gerespecteerde ex-scheidsrechters in Roemenië en één van de weinige Roemeense refs die een internationale carrière kon opbouwen. Tijdens het seizoen 1997-1998 was hij voorzitter van eersteklasser Universitatea Craiova.
Nu in het nieuws