5 jaar cel voor voormalig Sparta Praag-eigenaar

PRAAG -

Petr Mach, de voormalige eigenaar van de Tsjechische kampioen Sparta Praag, werd dinsdag veroordeeld tot 5 jaar gevangenis wegens belastingontduiking. Mach werd beschuldigd van belastingontduiking en douanefraude omdat hij zijn ingevoerde BMW limousine niet aangaf. Daardoor 'won' hij ongeveer 1,5 miljoen frank.

BVdm/AP

In juni 2000 eiste de Praagse rechtbank reeds een gevangenisstraf van 5 jaar tegen Mach. De advocaten van de zakenman gingen hiertegen in beroep, maar het verdict van juni werd dinsdag toch aangehouden door het Hof van Beroep. Ditmaal gaat Mach niet meer in beroep tegen de beslissing, maar zijn advocaat Josef Lzicar liet alvast weten klacht in te dienen bij de Tsjechische minister van justitie.

Mach, die in eigen land bekend is om zijn hoge politieke connecties en dubieuze financiële transacties, werd in 1989 - na de anti-communistische revolutie - de eerste privé-eigenaar van Sparta Praag. In 1992 kocht hij de club op, maar hij verkocht haar 4 jaar later aan een Slovaaks staalbedrijf voor 1,15 miljard frank. Sindsdien trok Mach zich volledig terug uit het voetbal en legde hij zich toe op de paardensport.

Momenteel is het Duitse mediabedrijf 'Passauer Neue Presse' eigenaar van Sparta Praag.

Nu in het nieuws