Huiszoekingen in Diamantwijk

In de Antwerpse diamantwijk zijn dinsdag huiszoekingen uitgevoerd bij verschillende diamantbedrijven. Ze kaderen in een onderzoek dat sinds 2005 loopt en zich toespitst op een omvangrijke fraude binnen de Antwerpse diamantsector.

Belga

Het parket van Antwerpen weigert "in het belang van het onderzoek" elke commentaar op de zaak.

Centraal in het onderzoek staat het bedrijf Monstrey World Wide Services, het belangrijkste koerierbedrijf in Antwerpen voor de verzending van diamanten.

Het bedrijf, dat honderden diamantairs tot zijn klanten mag rekenen, ontwikkelde een systeem om diamanten in het zwart te kunnen verhandelen. Van dat systeem werd gretig gebruik gemaakt door de klanten.

Volgens de speurders zouden meer dan 200 bedrijven een beroep hebben gedaan op de diensten van Monstrey World Wide Service. De fraude zou tot in de honderden miljoenen euro's oplopen.

Ongeveer een jaar geleden, toen het onderzoek nog in zijn beginfase zat, trokken de Antwerpse speurders al eens naar de diamantwijk om er huiszoekingen uit te voeren. Toen werden zaakvoerder Raymond Monstrey en vier van zijn medewerkers opgepakt. Ze belandden zelfs een tijdje achter de tralies maar werden in de loop van het onderzoek opnieuw vrijgelaten.

Het ziet er nu naar uit dat het gerecht zich nu concentreert op de klanten van Monstrey World Wide Services, nadat het eerst de spil van de fraude heeft aangepakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER