Universiteit Nijmegen vergast duizend ratten

Ongeveer duizend genetisch gemodificeerde ratten zijn in een laboratorium van de Radboud Universiteit Nijmegen vergast, omdat de onderzoekslijn waarvoor de beesten werden gefokt, is opgeheven.

Belga

Volgens neurofarmacoloog Bart Ellenbroek betrof het unieke dieren, die nergens anders in de wereld voorkomen. Ellenbroek werkte als universitair hoofddocent bij psychoneurofarmacologie.

Maar de Raad van Bestuur heeft die onderzoekslijn per 1 oktober opgeheven, tot grote woede van Ellenbroek. De wetenschapper gaat bij de universiteit van Hamburg werken. Hij neemt enkele gemodificeerde ratten mee om het Nijmeegse onderzoek in Duitsland voort te zetten.

Ellenbroek stelt dat de universiteit het te duur vond om de ratten in leven te houden. De dieren zijn daarom volgens hem met narcosegas in een eeuwige slaap gebracht.

"In feite zijn deze ratten voor niets geboren en voor niets gestorven. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten", aldus de wetenschapper.

De stichting Proefdiervrij heeft donderdag zeer geschokt gereageerd op de dood van de ratten. "Walgelijk", noemt directeur Marja Zuidgeest de actie. "Dat er niet genoeg geld is voor de vakgroep, wil nog niet zeggen dat je de proefdieren dan maar gewoon kunt vergassen".

Proefdiervrij heeft de inspectie Dierproeven en betrokken Kamerleden op de hoogte gesteld. Bij de universiteit is per brief om opheldering gevraagd.

Nu in het nieuws