Da Vinci heeft 'Mona Lisa' meerdere keren veranderd

Print
Leonardo da Vinci heeft tijdens het schilderen van de "Mona Lisa" het bekende werk meerdere keren overschilderd en veranderd. Dat hebben Canadese en Franse wetenschappers aan het licht gebracht met behulp van infraroodlicht.
De vorsers zagen dat de vrouw op het schilderij oorspronkelijk een halfdoorzichtig kleed droeg. Zo'n kledingstuk werd in de zestiende eeuw in Italië gedragen door zwangere vrouwen of vrouwen die net bevallen waren.

Het kleed is op de achtergrond ook gedeeltelijk zichtbaar met het blote oog. De geheimzinnige glimlach van "Mona Lisa" kan de blik van een gelukkige moeder zijn.

Het Frans-Canadees onderzoek is het eerste onderzoek dat op het schilderij wordt uitgevoerd in meer dan vijftig jaar.

De moderne techniek waarmee het schilderij werd onderzocht, steunt de stelling die beweert dat Lisa Gherardini het model is. Zij is de vrouw van een Florentijnse koopman. De man zou Da Vinci gevraagd hebben zijn vrouw te schilderen naar aanleiding van de geboorte van hun derde kind.

Het vijfhonderd jaar oude schilderij is nog steeds in goede toestand. Mona Lisa zal volgens de onderzoekers nog lang glimlachen.

.

Nu in het nieuws