Knuffelaap en dinosaurusrobot verkozen tot Speelgoed van het Jaar

De Belgische speelgoedfederatie heeft donderdag de tien producten bekend gemaakt die zich de komende 365 dagen Speelgoed van het Jaar mogen noemen.

Het gaat om speelgoed en gezelschapsspelen voor heel uiteenlopende leeftijden. Opvallend is dat in de jury van de wedstrijd geen kinderen zitten. In de categorie "Gezelschapsspelen voor het hele gezin" wint het bordspel rond de Da Vinci Code, terwijl bij "Gezelschapsspelen voor kinderen" "Kip ik heb je" van Ravensburger de beste was. Bij "Meisjeswereld en poppen" haalde de knuffelaap Furreal het en bij "Jongenswereld en voertuigen" won de Hydro Freak, een telegeleid voertuig voor elk terrein.

Een kralenmolen was dan weer de sterkste in de categorie "Artistieke activiteiten", een zelf te bouwen meccano-auto op afstandsbediening bij "Bouwspelen". Het speelparadijs van Playskool was de beste wat betreft "Speelgoed eerste leeftijd" en bij de "Educatieve en wetenschappelijke spelen" won de Digital Spy Camera, een bril waarmee je digitale foto's kan trekken.

Bij de "Elektronische spelen" haalde de dinosaurusrobot Roboreptile het. De jury kende haar speciale prijs toe aan Alpha-Brik van een Belgische ontwerper, een bordspel waarbij strategie en geluk winst en verlies bepalen.

De verkiezing van het Speelgoed van het Jaar is intussen aan haar zevende editie toe. Het gaat om de officiële prijs van de sector met als doel fabrikanten, invoerders of verdelers te belonen voor origineel speelgoed en creatieve spelen. In de jury zitten journalisten, kleinhandelaars en aankopers. Ze evalueerden in totaal 80 producten, verdeeld over negen categorieën.

Nu in het nieuws