Aandeel Option zwaar in het rood na gemiste deal in Japan

Print
Option, de specialist in draadloze datacommunicatie, verliest op Euronext Brussel rond 12.40 uur 18,7%.
Het aandeel staat onder druk nadat de Japanse telecomgigant NTT DoCoMo heeft gekozen voor de HSDPA-datakaarten van het Amerikaanse Motorola, een concurrent van Option. Sierra Wireless, een andere concurrent, kondigde woensdagavond aan met Intel samen te werken aan een 3G-pc-platform.

Jan Callewaert, de gedelegeerd bestuurder van Option, verklaarde recent nog dat het bedrijf de komende maanden nieuwe klanten zou binnenhalen in Azië. '2007 zal een heel belangrijk jaar worden voor Japan en Zuidoost-Azie', verklaarde de topman twee weken geleden.

Nico Melsens, analist van beurshuis KBC Securities, noemde toen voor de Japanse markt NTT DoCoMo als klant met het meeste potentieel. De mobiele operator telt in het land 50 miljoen klanten, wat goed is voor een marktaandeel van meer dan 50%. Melsens noemt de deal tussen DoCoMo en Motorola een gemiste kans voor Option, 'al zijn er nog kleinere opportuniteiten in Japan'.

HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) maakt breedband mogelijk via een gsm-netwerk. Het is een verbeterde versie van UMTS of 3G, de nieuwe generatie van mobilofonie.

Callewaert zei in een interview dat Option dit jaar tussen 1,6 en 1,8 miljoen datakaarten zal verkopen, en dat de teller eind december aan de bovenkant van die vork zal uitkomen. Totnogtoe ging het bedrijf uit van een verkoop tussen 1,5 en 1,65 miljoen.
Nu in het nieuws