Caféhouders hebben buik vol van groter bierglas

De beroepsorganisaties van de horecasector in Vlaanderen en Wallonië hebben woensdag klacht ingediend bij de raad van de mededinging tegen InBev voor misbruik van dominante positie.

Belga

Dat schrijft Le Soir donderdag. Aan de oorsprong van de klacht ligt de introductie begin dit jaar van de nieuwe Jupilerglazen. De bierglazen droegen het nieuwe logo maar waren ook 2,5 centiliter groter.

Volgens de berekeningen van de caféhouders kunnen ze van een vat van 50 liter nu nog 175 bierglazen tappen, of 17 minder dan voorheen. Zelfs indien men dit aantal afrondt naar 15 glazen, resulteert dit in een minderinkomst van zowat 22,50 euro.

De caféhouders zouden ook fiscaal bestraft worden, want voor de fiscus bestaan glazen van 27,5 cl niet. Ze behoren tot de categorie van 25-cl glazen. Als de fiscus de inkomsten van een café berekent, gaan ze ervan uit dat een leeg vat gelijk staat met 192 glazen en niet 175. Caféhouders gaan er dus van uit dat bij controles er nog fiscale verrassingen te verwachten zijn, aldus Le Soir.

Bij InBev is men van oordeel dat de klacht een emotionele reactie is. "Men valt ons aan omdat wij het meest zichtbaar zijn", luidt het bij de brouwersgroep. "Er bestaan wijnglazen in alle soorten afmetingen, maar niemand heeft daar iets op aan te merken".

Nu in het nieuws