Belegger levert staat dit jaar al 1,3 miljard op

Print
De federale regering kan dit jaar rekenen op hogere inkomsten uit de beurstaks en de taks op dividenden.
Over de eerste acht maanden leverden beide heffingen de staat al ruim 1,3 miljard euro op. Dat is ruim 100 miljoen euro meer dan vorig jaar en een opsteker voor de moeilijke begrotingsonderhandelingen die donderdag van start gaan, bericht De Tijd donderdag.

De regering Verhofstadt II besliste in oktober vorig jaar bij de begrotingsopmaak voor 2006 dat houders van kapitalisatiefondsen met minstens 40 procent obligaties vanaf dit jaar 15 procent roerende voorheffing betalen op de renteopbrengsten. Om er zeker van te zijn dat de maatregel dit jaar voldoende zou opbrengen, betalen beleggers sinds maart een hogere beurstaks (1,1% in plaats van 0,5%) bij de verkoop van hun fonds. Dat bracht de schatkist over de eerste acht maanden 186,1 miljoen euro beurstaks op, ruim dubbel zoveel als vorig jaar over dezelfde periode (89,4 miljoen euro). Het hogere aantal transacties had ook een impact.

De roerende voorheffing van 25% op dividenden bracht dit jaar al 1,33 miljard op, slechts een kleine stijging met vorig jaar, aldus De Tijd.

.

Nu in het nieuws