Antwerpse rector hekelt beslissing rechtenopleiding Limburg

Print
De Antwerpse rector Francis Van Loon is niet te spreken over de manier waarop de nieuwe bacheloropleiding Rechten, die vanaf het academiejaar 2007 door de universiteiten van Hasselt, Maastricht en Leuven zal worden ingericht, tot stand kwam.
"De beslissing werd genomen zonder enige vorm van consultatie van de andere universiteiten. Dit is een vorm van onbehoorlijk bestuur", stelde de rector donderdag tijdens de openingszitting voor het nieuwe academisch jaar.

Het samenwerkingsvoorstel van Hasselt en Maastricht werd in eerste instantie teruggefloten door de Erkenningscommissie hoger onderwijs. Nadat de Katholieke Universiteit van Leuven werd aangetrokken als partner, gaf de Vlaamse regering wel groen licht voor de nieuwe rechtenopleiding.

"Dit is onuitgegeven en komt neer op een eenzijdig wijzigen van het Vlaamse onderwijslandschap", stelde de rector. Van Loon onderstreepte dat hem niet gaat om de rechtenopleiding op zich, maar wel om de manier van handelen. "Op enkele dagen tijd is dit dossier afgehandeld. Als oplossingsmechanisme vind ik dit onaanvaardbaar. Hiermee wordt een precedent gecreëerd waardoor, als andere universiteiten zich hierop gaan beroepen, het einde zoek is", besloot de rector.

Op het kabinet van de Vlaamse minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke klinkt het dat de aanvraag voor de nieuwe opleiding "behandeld werd volgens de bestaande procedure".

.

Nu in het nieuws