Mols centrum voor kernenergie met proef in ISS

Print
Het Studiecentrum voor Kernenergie zal met geavanceerde technieken bloedstalen analyseren van een Russische kosmonaut analyseren. De man is zes maanden in het ISS verbleven.
Het SCK gaat bij de Rus, die donderdagnacht naar de Aarde terugkeert, via bloedanalyses onderzoeken hoe het menselijk lichaam reageert op een toestand van gewichtloosheid en van verhoogde kosmische straling.

Het onderzoek kadert in het IMMUNO project van het Europese Ruimtevaartbureau ESA waarbij meerdere Europese labo's betrokken zijn.

Het SCK zal de concentratie aan hormonen in het bloedserum van de astronauten bepalen en de cellulaire veranderingen in hun witte bloedcellen opsporen als gevolg van een verblijf in de ruimte.

Bacterieën
Voor de vierde keer heeft het SCK ook gedurende tien dagen bacteriën gekweekt in de ruimte om de effecten van ruimtemissies op deze kleine levende organismen te bestuderen.

Ditmaal kreeg het experiment de naam BASE-A mee, wat staat voor 'Bacterial Adaptation to Space Environments', een eerste uit een reeks van vier nieuwe experimenten.

De opvolging van het gedrag van bacteriën in de ruimte is essentieel voor de veiligheid van de astronauten in de gesloten ruimtecapsules.

Bacteriën kunnen zich in de lucht, het water en op de oppervlakte van materialen in ruimteschepen en ruimtestations vermenigvuldigen en eventueel infecties veroorzaken of constructiematerialen aantasten, beklemtoont het SCK.

Ook voor de vertering van voedsel en voor onze weerstand tegen schadelijke microben zijn we afhankelijk van het evenwicht en het goed functioneren van de micro organismen in ons lichaam.

.

Nu in het nieuws