Skaters tekenden ontwerp nieuwe skatebaan stadspark

In het stadspark is de nieuwe skatebaan klaar en dat wordt zaterdag gevierd met een openingsfeest. Maar de echte skaters hebben het nieuwe park nu al ontdekt.

ghouben

”Het is super. Alleen die kastanjes zijn een tegenvaller.” Sinds kort gaat Arno Van Elsen (20) iedere dag na zijn werk naar het stadspark. Om pas naar huis te gaan als het donker wordt. ”Vroeger skateten we altijd op het Theaterplein, maar dat ligt nu open. Hier is ook meer mogelijk. In die bocht daar kun je snelheid maken en dan vlieg je over de baan.”

Aan zijn bezwete T-shirt is te zien dat Arno vandaag al een paar rondjes heeft gemaakt. Hij drinkt een paar slokken cola om nieuwe energie op te doen. ”Zie je die wegversperring? Dat is plezant om overheen te rijden. Ik heb er alleen een hekel aan als al die klein mannen hier komen fietsen.”

Benjamin Vleugels (20) heeft een andere hindernis ontdekt. De bolsters van de kastanjes die nu massaal uit de bomen vallen. ”Daardoor ben ik al vaak gevallen. Maar verder is het ideaal. Sinds ik hier skate, ga ik veel beter over die wally, dat muurtje daar.” En weg is hij.

Een van de redenen voor het succes van het skatepark is de eigen inbreng van de skaters. ”Wij hebben het ontwerp getekend en ook tips gevraagd aan anderen”, vertelt Sven Aerts (31), die ook een skatewinkel heeft in de stad. Samen met vier anderen richtte hij de vzw 5flows op om de belangen van skaters te behartigen. ”Veel skaters hebben het ontwerp bestudeerd en tips gegeven.”

Het nieuwe skatepark kostte bijna 400.000 euro en vervangt de oude, ommuurde asfaltbaan met metalen elementen. Het betonnen gevaarte is geschikt voor ervaren en beginnende skaters. Zaterdag tussen 14 en 23u is er een openingsfeest met een barbecue (van 16 tot 19u) en skatedemonstraties (vanaf 18u). Sportschepen Chantal Pauwels (Groen!), die de baan woensdag officieel kwam openen, beloofde zaterdag ook zelf op een skateboard te springen.

Nu in het nieuws